30 May 2008

Nomee's 15 Pet Peeves

Thank you Amy for tagging me. Setelah sekian lama tertangguh serta blog berdebu, ada la alasan untuk update blog ni.

Aku juruskan benda ni pada perangai manusia. Sebab kalau ‘keadaan’ tu, tak berapa irritating nak compared to manusia punya attitude.


So here we go....


(In no particular order)

1. Orang yang berlagak consultant
- Maksudnya, dia ni pandai cakap, bagi idea itu dan ini tapi tak reti atau tak mau involve dalam implementation. Orang yang macam ni biasa nya suka sangat mengkritik atau bagi komen. Yang paling irritating sekali bila benda yang sedang dibincangkan tu berkenaan dengan department sendiri, tapi bercakap macam that is not his/her problem. Adil ke?

2. Manusia yang kunyah makanan dengan mulut terbuka
- Nampak semua benda yang sedang dikunyah. Belum lagi bunyi-bunyian nya. Jijik la woi!

3. Orang SELALU bercerita pasal harta benda dia
- The keyword here is SELALU. Sekali sekala tu biasa la kan. Kita mesti rasa sikit bangga kalau ada harta lebih daripada orang lain. Tapi kalau dah asyik jumpa dia jer, mesti nak cakap pasal harta benda dia (selalu nya cerita dia akan berulang-ulang), tu yang tak tahan tu. Belajar la merendah diri sikit.

4. Orang yang ASYIK bercerita pasal harta benda orang lain
- Lebih kurang macam no. 3 lah. Harta bapak kawan dia lah, harta kawan dia punya boyfriend lah... Keyword: ASYIK. Tak larat aku eh.

5. Driver yang selalu berang
- Entah macam mana orang yang selalunya bersopan santun bertukar jadi rimau bila drive. Perlu ke asyik nak mengamuk jer dengan driver lain?Kalau tak puas hati tu, siap cucuk-cucuk keta depan, himpit-himpit keta sebelah, jeling-jeling mat motor dan sebagainya. Itu belum lagi kes sumpah-menyumpah dalam keta lagi. End up bila dah marah-marah, dia sendiri bawa keta cara merbahaya. Kita tak boleh kawal cara orang lain bawa kereta, tapi kita boleh kawal diri sendiri. Bebanyak la bersabar. Entah apa pulak driver lain sumpah cara nko bawa keta.

6. Orang yang SELALU minta makanan bila datang rumah orang
- Aku kenal beberapa manusia yang kalau nak datang melawat jer, mesti expect kita siapkan makanan. Hello? Kalau ada and kalau sempat dah tentu aku try siap kan, tapi kalau takde (sebab nko tetiba je muncul) apa-apa yang ada je la. Paham la sket. Tak pun, bawa lah apa-apa yang patut dimakan. Tak habis-habis nak menyusahkan tuan rumah. Aku rasa, ni la antara sebabnya aku mengelak datang rumah orang waktu makan macam lunch or dinner. Lain lah kalau dah dijemput atau dah dirancang awal-awal. Kalau aku sampai masa makan pun, I didn’t expect people to serve me meals. Serba salah lah.

7. Smokers who smoke VERY near to children – especially theirs
- I have nothing against smokers – your lungs, not mine. Tapi nak merokok tu consider la sikit keadaan keliling. Dah tau ada budak / anak kecil dekat-dekat tu, pi la hisap rokok somewhere jauh sikit. Lebih aku meluat lagi, kalau around smoker tu anak-anak dia sendiri. Kesian la woi.

8. Orang yang cungkil gigi depan orang kat meja makan
- Tak senonoh. Pengotor. Jijik.

9. Perempuan yang berpakaian tak berapa ‘sesuai’ untuk majlis
- Aku bukan bercakap pasal pakaian kena vogue ke apa, tapi lebih kepada sopan bila menghadiri majlis-majlis tertentu seperti, majlis harijadi budak-budak atau majlis doa selamat. Jangan la dok pakai jeans balut nangka dengan t-shirt nampak pusat atau blouse nampak baju dalam. Buat orang meluat jer. Tak segan ke ha?

10. Manusia yang suka cakap besar
- Cakap tinggi melangit bukan main, tapi tak nampak usaha nya pun?

11. Orang yang BERLAGAK pandai
- Keyword: BERLAGAK. Tapi sebenarnya tak berapa nak pandai pun.

12. Manusia yang cakap tak serupa bikin
- Huha sana, huha sini, tapi takda hasil.

13. Orang yang TERLALU terbuka dengan kata-kata
- Aku cukup tak berkenan dengan orang yang main cakap saja pasal apa-apa yang dia fikirkan. Tapi tak tau pulak nak fikir sesuai ke isu tu? Sesuai ke keadaannya? Sesuai ke pendengarnya? Main belasah jer. Orang yang cam ni biasanya jenis orang yang fikir pendapat dia semua betul dan dia manusia yang paling berani meluahkan pendapat atau kritikan. Kesian. Cakap siang pandang-pandang. Cakap malam dengar-dengar.

14. Isteri yang kurang ajar
- Apa lagi depan public atau depan kawan-kawan. Aku rasa nak marah je there and then. Tapi sebab laki dia tak marah pun, so biasanya aku diam je lah. Entah naper aku pulak yang termalu.

15. Suami yang kurang ajar
- Perlu ke aku jelas kan?


Ha.... dah habis 15 bijik.


Your turn now.......

16 May 2008

Ketabahan

Aku selalu rasa takjub, bangga dan terharu dengan semangat, ketabahan dan kasih sayang mereka. Bukan sedikit dugaan yang mereka tempuh. Dari perihal keluarga ke skandal dalam negara.

Apa lagi kalau perkara-perkara yang melibatkan soal anak.

Boleh ke aku setabah mereka kalau berlaku yang perkara yang sama pada aku sekeluarga?

Semoga mereka terus tabah dan diberkati yang Esa.

Amin.

09 May 2008

Missing His Progress

This happened when Aiman was 13 and half months. So, it is quite a basi story. However, I think it is important for me to make a record here.

When Aiman was 1 year old, we got worried that he still showed no sign of walking properly. In fact he was so lazy to try. Dibantainya lah merangkak ke hulu ke hilir. I had tried so many times to encourage and train him to walk, but he didn’t even want to stand properly. So I just got fed-up and leave it to him to take action.

Few weeks berlalu. In those weeks we picked him up late almost everyday. So kesian him. Kadang-kadang belum sampai rumah, dia dah tertido dalam kereta. Kalau dia tak tido pun, sampai rumah, I golek-golek dengan dia atas katil sekejap and later put him in his cot so that I can start doing the house chores. Or else he will play with Che Man till he feels sleepy.

I was so selfish.

I just wanted him to sleep early so that I can do the house chores faster and then rest / sleep. He had not much time anyway coz we only reached home about 10pm every night.

So, one day we came back late as usual. When I opened my MIL’s front door, I saw Aiman walking around the living room.

Terpaku aku sekejap. Ni bukan nya jalan-jalan jatuh atau jalan berpimpin. He was walking unassisted.

I grabbed my camera to record him but the memory card decided to ‘full-itself’ after few seconds of recording. Sudah camtu, tak sempat adjust brightness. Ni ler yang dapat dirakam.

video

According to my SIL, it has been quite sometimes that Aiman berani walks many steps. Actually she did mentioned it to me few days before that. Aku rasa, aku jer yang tak berapa beri perhatian pada progress Aiman these few weeks sebab dah penat bila balik kerja.

Lame excuse. I know.

Aiman sayang,

I am so very sorry that I did not pay much attention to your development these past few weeks. I promise I will make more time to play with you. I’ll pick you up earlier so that we have more time together. I will dedicate more of my time and energy to care and teach you the ABC and 123 – something I postponed too often.

I will bring you to play outside on weekend, coz I know how much you like to be outside the house. I’ll show you the real birds, cats and dogs. I know you already tired of seeing lorry, busses, cars, traffic lights, shell, esso and mat rempit every morning and night.

I will take out all toys that I put away from you and let you play with them in anyway you prefer. I’ll make no fuss over the house condition after your playing session.

I will cook for you different types of porridges and let you taste different types of biscuits, fruits or drinks. I will let you touch your food and explore the texture with your cute little fingers. Nevermind if I have to mop the floor after that.

I will let you climb the staircase whenever you feel like it and still be around should you miss a step or two or three or four.

We have changed the TV channels subscription so you could select your favorite programs other than CSI, House, Desperate Housewives, Konsert Akademi Fantasia Musim ke-6, Ugly Betty and Nip/Tuck. Later you can introduce me to Thomas & Friends, Pinggu (I don’t even know how to spell it), Mickey Mouse, Donald Duck, Spiderman, Ultraman, etc. However, I would not encourage you to watch ‘T*m T*m B*k’ – budak pompuan pakai mekap tebal, baju sexy, menggoyang kan bontot nya pada lagu Shakira is not very suitable for you sayang.

So,

In years to come, when you have access to internet and if I remember to give you my URL and when you able to understand my horrible English & terrible Malay, you have no choice but to accept that I am not a perfect mother but at least have tried to be a good one to you.

I love you Aiman.

Pst: Just try not to sleep too late everynight.

Your Personality is Very Rare (ESTP)

Your personality type is dominant, driven, poised, and self-aware. Only about 5% of all people have your personality, including 3% of all women and 6% of all men You are Extroverted, Sensing, Thinking, and Perceiving.