31 December 2008

My Last Weekend (updated with photos)

I am a kind of person who loves to stay home lying down reading magazines and Nora Robert's romance stories. But last Saturday I worked half day and the rest of the afternoon was all about Aiman since Che Man worked till 6pm. This little bully refused to sleep when mommy already mengantuk setengah mati. I prepared cucur bawang for late tea time. Che Man had his tea & cucur while I was giving Aiman his bath. Later they went out to padang to play. Just about half an hour or so, but I enjoyed my cucur, coffee and Nora Robert's in peace. Jadi la. After maghrib we went out to a bank in Klang and to T.esco in S.etia A.lam for dinner and purchased some stuffs.

I usually do my housework at night. Sweeping, wiping, mopping, arranging things, angkat kain, basuh kain, sidai kain, lipat kain, gosok baju, etc. Oohhh… these things about kain / baju related chores can never finish lah!

Woke up a bit late the next morning, prepared simple breakfast at home and did some other house chores some more. I love doing laundry (but must use washing machine okkeh?) and really love sunny day on weekend so that I can do few loads of laundry. Sometimes I wonder why I do 2 loads of laundry everyday when only 3 people in house? Ntah la.

Siap-siap kan Aiman, laki & diri sendiri for a friend wedding reception. At 12.30pm some friends came over - to go to the kenduri together. We left my house at 1.00pm.

The kenduri stories.

It was a BIG one. So many people nak jalan pun tergesel-gesel. Punya la banyak khemah. Lots of foods including ayam golek, cendol, keropok lekor, etc. Pengantin came in style – sat on top of minicar seats followed by many minicars, pastu berarak pulak with some pancaragam (don’t know what to call them actually), disambut pulak dengan kompang, pas tu dipersembahkan pulak dengan pencak silat dan tah apa-apa lagi tah.

Yadi ooiiii! Kau ingat nko artis? Hehehehe….

Pengantin berseri-seri tapi tak sempat nak merenjis & ambik gambar sesama. Too hot, too crowded and already 3.00 something masa pengantin duduk kat pelamin. We wished we could stay longer. Congratulations Yadi & Faz. Moga bahagia hingga ke anak cucu. Here are some photos I managed to snap dalam kejauhan, keributan dan kemeriahan majlis yang menceriakan seluruh Klang hari tu. Cewaaahh!


Ni masa pengantin sedang datang. Sesak banget!

Sapa nak ambik gambar, sila cari tempat untuk dipanjat. Tak koser Den.


Budak pancaragam tengah menahan kepanasan & kelaparan (barangkali)


Pencak silat


Pengantin dok tersengeh.


Nota Kakiku:

Bye bye 2008.
It has been a good year for me.
Welcome 2009.
Semoga bertambah kesejahteraan kita di tahun 2009.
See you guys next year!

15 December 2008

Credit Card & I

When I was *ehem* younger, my salary was little, but my ‘needs’ were huge and my mind was narrow. I ended up applied for a credit. Use RM1000 and pay only RM50 per month. Canteeekkkk….!

First I thought about the convenient. No need to walk to the cashier when filling-up petrol. Then I thought I can use it while on emergency situation. Soon I found myself always in ‘emergency’ situations. Car services, clubbing, holidays, shopping, etc.

Swipe! Swipe! Swipe!

The card finally reached the limit but I only paid for minimum payment. I got stuck there! Did I learn? Nope! I applied for another one coz at that time I badly ‘needed’ a new gadget for myself. Getting another card was the only way I could think of at the time. Considered emergency jugak kan?

Hoh? Ekau ambik satu kad laie? Gilo ko?


After few years, both cards reached the limits and I could only afford the minimum payments.

Then, I found a way to get rid of one card. I took a loan offered by the credit card company. Paid the 1st card and made re-payment using the 2nd card (the bank so baik hati to increase the credit limit of the 2nd card). Though the first card gone, the payment I made for another card has increased – in total lebih kurang macam pakai dua cards but this time, I know in 3 years, the loan will be settled. If I continued with the 1st card and at the same time have to use it (coz tak cukup cash every month), tak tau bila boleh habis bayar.

For many years I have to depend on credit card. When it reaching the limit, the bank offered me some more cash (loans) to settle the debt with lower interest and make re-payment through credit card. I gave in. Not once, but many times – became bad habit already. This year I calculated the total re-payment for all these loans (yang konon-kononnya nak kurangkan hutang credit card) I got so scared and frustrated. The bank didn’t lie to me. Those loans were certainly helped me with my credit card balance but I still have long way to go. The last re-payment will be at the end of year 2011! Itu pun kalau aku tak ambik apa-apa loan lagi, and my credit card balance will be still mountains!

I felt trapped! Frustrated! Very-very sad every time I bank-in the money. I only have myself to blame.


Makcik sodeh. Hutang makcik menimbun.

Mula la aku berangan, that one fine day, somebody so baik hati will offer me a interest-free loan so I can use it to pay my credit card with all loans that attached to it. Berangan punya berangan, I guess it has become my everyday doa.

Last month, my doa came true!

Only this time, it was not offered to me, but I proposed for it when I saw an opportunity. Well, not all dreams can come true kan?

At first someone gave me some cash coz of terlebih rezeki - rezeki dia la. Wah! Banyak duit ye sekarang? Then I thought, maybe I can ask (tak malu kan?) for interest-free loan with affordable re-payment scheme and top-up with the cash he already gave me and I can clear my credit card.

Only God knows betapa tebalnya muka aku waktu tu. Berhari-hari aku susun ayat. Terbayang akan sessi soal jawab. But the only question was; “Berapa banyak nko nak guna?” hehehe….

I called the bank. The officer tried to discourage me by saying something about early settlement penalties and all that. She told me to just clear my credit card balance and make payment on loans as usual. I made my own calculation and decided it is best that I make early settlement for all.

After little confusion it finally settled! Yeepiiiiiii!!!!!

Makcik sukerrrrr...!!


Now, I wanna make this clear to myself & my dear family. I still will use my credit card. But I will only use to the amount of which I know I can pay in full when it’s due. In fact, I already know how much I can afford to pay monthly. I know ‘cakap je boleh la’, but after suffering (chewah!) all these years, I finally learnt my lesson.

Discipline! Discipline! Discipline!

Starting next month, I will re-pay the so-baik-hati-tak-banyak-tanya-the-interest-free-loan provider HALF of what I’ve been paying for credit card, standby limited RM for FULL SETTLEMENT on credit card expenses and SAVE THE BALANCE untuk hari tua.

Good luck to me.

02 December 2008

Dating


*Sila nyanyi macam lagu madu tiga P.Ramlee*


Oh!

Senangnya dalam hati

Esok dah ambik cuti

Nak Pergi

Tengok wayang

Dua citer sekali!


Bu nak gi ner haaa? Aiman nak itot!

26 November 2008

Syukur

I posted THIS ENTRY more than a year ago.

Tak dapat rasanya mendedahkan perkara yang sebenar atas sebab perundangan. Cukuplah aku katakan yang waktu itu ianya adalah berita buruk yang sukar untuk kami sekeluarga percayai & lalui.

Masa tu seluruh negara sedang hangat memperkatakan satu isu dalam negara. Siapa sangka yang ahli keluarga sendiri terheret sama? It was in the newspaper and on TV. Ramai pulak orang datang bertanyakan cerita di sebalik cerita.

Waktu itu, bukan lagi soal bersalah atau tidak. Ia lebih pada soal membuktikan diri tidak bersalah.

Siang malam doa dipanjatkan. Biar yang hak tegak, yang batil rebah.

Hari ni, aku terima berita manis. Ianya sangat manis sampai aku menangis sambil memanjat rasa syukur pada Yang Esa.

Semua tuduhan digugurkan pada babak akhir episod yang malang.

Tapi mengenangkan kembali setahun yang berlalu, ada juga kebaikan disebalik semua kepayahan ini. Terang lah siapa sebenarnya kawan.

Alhamdullillah.

21 November 2008

Cerita Si Aiman

He is now 1 year 8 months.

Perkara yang paling ketara dengan Aiman sekarang ialah, dia sedang belajar bercakap. Dia dah ingat banyak benda dan belajar sebut macam-macam. Chatter box budak ni.

Dalam kereta setiap pagi & petang about 20 minutes to / from his nenek’s house, apa yang dia nampak dalam perjalanan semua dia try nak sebut dan tunjuk. For examples; Lo..ie… (Lorry), Bash (Bus), Oto (Motor), Ka..kar.. (Car) yang paling tak bleh blah is ‘Ayah Pin’ which means ‘Airplane’!. We never teach him; but he could associate some vehicles with some names; like whenever he sees Innova, he’ll say ‘Pak Yong’ (Pak Long = my BIL who is driving Innova). When he sees a motorcycle that look likes his uncle bike, he’ll says ‘Achik’. Whenever he sees river / pond, he’ll say ‘Iskh’ ‘Iskh’ which means ‘fish’. Kekadang tu, nampak air lopak pun dia tegur "Iskh ishk"' jugak. Bila dah dekat nak sampai tol, he’ll say “tit tit” (smart tag / Touch & Go). Balik dari ambik dia, kalau kami melencong dari jalan ynag biasa kami ikut, he’ll get risau. Tengok kiri kanan and look at us. Dia tau tu bukan jalan yang biasa kami ikut. Expresi muka konpius.


He has been calling Che Man & my self ‘ayah’ and now he has started to call me ‘BU’. It melts my heart whenever he calls us coz the way he calls us is sooooo manja. Words can’t describe my feeling whenever I hear him calling us like that. Heaven! However, at times dia sengaja menyakat aku ngan Che Man by calling us ‘Pak Tam’and ‘Mak Tam’ like how his cousins call us.

So sekarang, tengah sibuk nak belajar bercakap ni, macam-macam benda dia dah pandai minta / arah. For example:
· Nak mam achik (nak makan nasi) – sambil panjat kerusi makan.
· Ting ner? Ting? (punting mana? punting?) – sambil angkat-angkat kening
· Bush tess (brush teeth) – sambil ketuk pintu bilik air
· Nak Air
· Nak cucu / mirk (nak susu / milk)
· Bik Bik / Tip tip (ambil / kutip) – sambil tunjuk barang yang dia nak.

He could counts, tapi tak pernah sampai sepuluh. Nampaknya dia sangat cepat bosan bila kita start to teach him 123 atau ABC. I can ask him to urut my legs – those lovely-so-smooth-little fingers really can make me relax. But as I said, dia cepat bosan, urut tak sampai seminit, pas tu lari.

When he plays, he likes to play with round things lebih-lebih lagi kalau benda tu berpusing. I think he is quite obsess with round things. Sejak kecil lagi dia suka tengok benda bulat & berpusing. He recognizes mcam-macam jenis kipas. He’ll say “fan fan” when he sees one. Macam tu jugak dengan tayar. Lori yang lalu sebelah kereta tu punya la besar, dia sibuk nak tengok tayar je.

Asyik betul dia kalau dapat tayar

Sekarang dia dah faham yang dia mesti baca doa sebelum makan, sebelum kereta bergerak dan sebelum tidur. Tapi masih tunggang terbalik dan pelat dan omit itu dan ini. Bila orang lain baca doa, dia aminkan. Yang aku tak larat, selamba je dia angkat takbir & sujud depan bilik air. Itu alas kaki la sayang, bukan sejadah!

Tengah baca doa makan


Bila dia ambil barang tangan kiri, kami akan tanya, “Tangan mana?”. Dia akan angkat tangan kanan pas tu baru hulur kat kita. Mula-mula dulu, aku tanya spontan je, rupa-rupanya dia dah belajar dari nenek dia. Satu lagi yang dia biasa buat tapi bukan aku yang ajar; he’ll say ‘masehhh’ (terima kasih) bila kita bagi dia something atau sambut barang yang dia hulur. So cute.

Ya Allah! That is very nice word from him everyday, many times a day. He’ll say this at almost perfect tone and pronounciation whenever he sees something patah, tumpah, pecah, berselerak --------> konon-konon terperanjat sangat lah. tu. Kadang-kadang yang pecahkan / tumpahkan dia la culprit nya, dia akan just walk away and later come back, pura-pura terrrrr…nampak kesan perbuatan dia tadi and shout like he is so surprise “Ya Allah! Ya Allah! Empahhhh! (tumpah) ” Emm…... aku nak marah pun tak jadi.

Dia sekarang dah tinggi. Dah dapat capai barang dari almari dapur dan dah boleh buka pintu bilik air sendiri. Terpaksa aku takut-takut kan dia pasal hot bowl / pot / mug by saying “Hot! Hot”. Bila dengar camtu, dia tak berani usik (mula-mula nak ajar dia dulu, aku sentuhkan sikit jari dia pada hot mug). Taktik ni jugak yang aku gunakan bila aku tak mau dia kacau aku minum kopi. I’ll say to him “hot! hot!” terus member tak jadi usik mug aku. Kalau kat bilik air, he’ll say “icin icin” (licin) sambil tunjuk lantai, but he will step into the bathroom anyway.

When it comes to food, he loves spicy & hot food. He also prefer mee, pasta, roti rather than rice. But he does not eat a lot. Nasib baik dia kuat minum susu and has no problem taking his vitamins.

Suka makan sendiri

Satu yang buat aku pening. Hampir setiap malam dia tidur lebih kurang kul 1.30 pagi. We all dah tak larat dah. Macam-macam cara aku buat, dari pujuk, tepuk, tutup semua lampu, takut-takut kan dia, marah dan lepuk; semua tak jalan.

Like last night, it was around 1am, lepas kena marah ngan Che Man dia baring mengiring arah dinding. Lama camtu, ingatkan dah tido. Aku pun tertidur. Alih-alih aku sedar dia senyap-senyap dan pelan-pelan cuba melangkah aku & Che Man. Cuba nak turun dari katil. It was so funny to see him keras when I move a bit, pas tu continue his project. Sekali tu, Che Man yang sedang tidur kalih badan, Aiman cepat-cepat melompat over me to his side of the bed, pretended to sleep ------> tu kes takut kena marah ngan ayah dia la tuh! Pelakon! Cam tu la everynight.

Entah pukul berapa dia tidur, aku pun tak pasti.

This morning, Che Man told me, he found Aiman punya mainan dalam bilik. Meaning, si Aiman ada bangun (masa kita orang dah tido), ambik mainan tu dari bekas permainan dia kat living room and bring them into the bedroom. See? Dengan lampu semua dah tutup, tinggal lampu garage je, berani dia tu!

Dulu, Aiman guna buaian. Memang asalnya tak mau kasi dia tidur buai, but if you follow this blog earlier, you know how & why I changed my decision on the matter. Later, after buaian at his nenek’s dah ranap, he has problem sleeping there also. Kesian nenek pening kepala, we sent the buaian there and now we have this problem pulak! We endured for few months hoping things will get better but it getting worse.

So this week, we all dalam dilemma whether or not to buy him a new buaian. And this morning, I could not stand it anymore “Beli buai dia malam ni jugak!” I told Che Man. “Esok je kita gi beli. Esok kan kita cuti” sib baik Che Man setuju.

Tinggal satu malam lagi.

13 November 2008

Buat Entry ni Sebab Boss gi Outstation (Apa punya title daa...)

After 2 weeks, books that I purchased through eBay finally arrived.

Taaaraaaaa......!

Oh! Hati ku gumbira.
.
The books are definitely second hands but the condition are still very very good. Macam baru. Tak sabar nak mula baca nih!
.
Cerita lain lak.
.
Hampir je aku kehilangan alternate Saturday off.
.
My boss went balastic when few incidents happened during weekend. He blamed those on lack of supervision from staffs during weekends (memang betul la pun) and decided to cease the policy of alternate Saturday off - walaupun aku rasa tak berapa kena mengena dengan the group of staffs. I only prepared the memo for his signature on the next day, hoping that by the time he sees the memo, his anger already coof off.
.
Cool off he did - sungguh drama. Selamat.....!
.
On diffrent note, my niece has passed her UPSR with 5As - as expected. Congratulation my dear. Now she is eagerly filling-up application forms for boarding school - M.RSM or something.
.
Maka aku teringat kejadian dolu-dolu:
.
Aku masuk sekolah-berasrama-yang-tak-berapa-penuh a month after tingkatan satu sudah mula. Hated it so much. I cry like everyday and later jatuh sakit (demam je actually). My parents came (aku yang suh datang, sapa lagi....) and I insisted they take me home - to see doctor la konon. It was at night. Kelambu pun dah pasang masa tu. After 2 days MC, aku cakap kat mak yang aku tak mau balik asrama. Nak tukar sekolah terus. Mak ngan abah pun pi asrama tanggal kelambu, kemas barang-barang aku bawak balik.
.
Aku masuk balik sekolah lama. Sampai kelas je; bebudak tepuk tangan "Welcome back! welcome back!" . Cilakak they all. Nasib baik few days after that ada 2 orang kawan aku yang mengikut jejak aku berambus dari sekolah tu.
.
Aku tak nyesal keluar dari situ (bukan sekolah best pun). Cuma aku kesal tak applied for sekolah berasrama penuh walaupun masa tu ada peluang (due to some reasons; tapi aku maleh elobarate). I had a good chance to enter S.MAP L.abu (See? Nama sekolah pun aku dah tau masa tu!) Kot-kot aku belajar kat situ dulu, tentu aku jadi manusia yang berlainan sket daripada sekarang kan?
.
Agaknya la.

08 November 2008

Shy Shy Cat

Two days ago, I was lepaking with some friends and then I saw one familiar face - a popular blogger. I ‘auto-smile’ coz I feel delighted to see her. Really. I admire her beautiful face, her fashion sense and I love her blog. She once commented in my blog also. She (I think la....) smiles back. In my head “Is she smiling at me? Cannot be what… she has a smiling face, that’s all. Aku yang perasan”.

In order not to embarrass myself, aku tahan je from saying “Hi! I read your blog everyday, you know! Boleh ambik gambar sesama tak?”

It is like terserempak dengan your favorite actress. Jakun? Suka hati la!

After she left, I feel stupid.

I have this problem – it is very difficult for me to approach someone for the first time. That is why I do not want to do sales / marketing job.

Some more, there were people commented that I have sombong / garang / unfriendly face. Only later after they know me better, they said that I am actually the opposite of all that - except for garang part la.

Aku bukan garang la oiii… aku TEGAS! ---------> Mati la statement!

What happened that day bukan pasal muka aku sombong atau garang. The real reason: aku PEMALU! Tak caya tanya Rosnah – bleh tetiba kait kan kau Ros?

Macam sukar dipercayai yang aku ni pemalu kan Wani?

So, dengan muka aku yang nampak sombong dan sifat aku yang pemalu ni, I have very few NEW friends this year.

Dear Sweetthooth,
To answer your question in my previous entry:

The lady yang suddenly tersengih ala kerang busuk bila nampak you entered the Old Town Kopitiam in Shah Alam Mall that day and later buat dono / bodoh / berlakon macam tak nampak you jer…… that’s ME – the wanita PEMALU!


*sorok muka*

31 October 2008

Terjebak

Yesterday, Che Man picked me up late due to some I-don't-know-what jobs he needed to supervise. I decided to check on eBay – simply la nak buang masa. Lagi pun tak pernah jenguk website ni.



Me being me, terpandang books of 4 on bidding at veryyyy low price. Pantang tok nenek aku jumpa buku bagus yang murah; aku pun gatal gi bid sekali. Walhal sepatah haram pun aku tak pernah guna eBay ni, apalagi pasal dia punya terms & conditions. Sudahnya, I registered myself and I won the bid. Mampus! Buta-buta je aku buat commitment ni.

I checked the payment terms and it says - PayPal.




Kejadah apa PayPal ni? Well, no choice, since I have committed myself, so I have to read about PayPal & register pulak. So scary ok, to give out your credit card number online like that (walhal nko tak berapa paham lagi, what this is all about). Not that I’ve never done that before; I’ve given out my credit card number for hotels & flight bookings - but not using PayPal lah.
.
Checked eBay, registered, bid, lost, bid again (gatal!), won, panic, read PayPal, registered, received invoice, paid the seller & received receipt – all within half and hour.

Oh! That is not the only online commitment I made yesterday. I also made a commitment to Youthsays for a their upcoming project.



It is a very cool site. I make money daily because of the broadcast badge in my blog and just by taking some surveys from time to time. Yelah…. cam blog aku ni mana layak dapat Nuffnang adds (never tried / checked / clicked / registered pun!).

Now I only have to wait for the books to be delivered and for Youthsays to contact me – IF I am selected la.

I am sooooooo easily terjebak lah!

28 October 2008

Pocah Rahsio Den

I spent my extended weekend at my parents’place and did few raya visits.

My 12-year-old niece who stays next to her atuk’s house came and told me she 'accidentally' found my blog!

I was like…. WHAT????

I asked her : “Ade bagitau ayah tak?”
(ayah = BIL)

She happily said : “Tu…... ayah tengah baca”

HIYAAAAA!!!!

At night she showed me how she managed to find my blog. As she was proudly doing her presentation, suddenly her atuk datang and said “Eh…??? Apo bondo eh tu?" (mungkin terkejut tengok gambar cucu dia in some web) I quickly asked my niece to close the window and run, but I know abah will find it anyway.

Ada family korang baca blog korang tak?


The 'Culprit' in red

Pst: Abah, jangan ngadap PC lelamo, nanti mak marah! hehehehehe

14 October 2008

Che Man Komplen Lagu Raya dah Tak Banyak Main

Entry kali ni panjang, dengan gambar-gambar yang tak berapa clear
serta cerita yang sudah basi!
.
SEBELUM RAYA
Kami balik Nilai petang sebelum raya tu. Dah banyak yang mak, abah & adik-adik aku buat. Rasa nak nangis okey tengok mak aku yang suffering from arthritis tu terbongkok-bongkok siapkan 2 kuali besar rendang dan 1 periuk besar sup tulang. Nasib baik ada adik-adik aku tolong. Aku kemas-kemas umah pas tu gi kedai rembat apa-apa yang belum cukup lagi.

Malam raya mak aku kata dia dah request orang takyah takbir kat umah. Tak larat katanya. Walaupun kurang meriah tapi aku okey je. Memang tak menang tangan la kalau ada takbir kat rumah malam tu. Busy tak busy, kol 3 pagi jugak la aku tido malam tu. Che Man lak sempat (buat pertama kali aku rasa) ikut orang gi takbir kat kampung aku ni sampai satu pagi. Itu pun dah dibahagikan dalam beberapa kumpulan. Kalau dulu-dulu mau kul 5 pagi baru settle. Bayangkan kepenatan orang-orang yang berjalan seluruh kampung tu dan bayangkan lah betapa lamanya tuan rumah yang terakhir tu kena berjaga!

HARI RAYA PERTAMA
Pagi raya lepas Che Man dan para lelaki sekalian gi Surau untuk sembahyang raya, aku pun kat dapur siap kan breakfast dan apa-apa patut. Aku dah agak, raya tahun ni aku dah tak boleh nak bersantai-santai ikut suka aku. Semuanya kena coordinate ngan Aiman punya timing. So pagi tu aku breakfast dengan pakai baju tido sorang-sorang, cepat-cepat. Pas tu tuan muda Aiman pun jaga dari tidur. Siapkan dia dulu. Bukan main exited dia pakai baju raya. Cuma kopiah jer yang dia lansung tak mau pakai. Baru je aku nak capai towel gi mandi aku dengar keta laki masuk garaj. Aiyakkkk! Kelam kabut aku mandi dan siap.



Masa they all breakfast, cam biasalah aku kena jaga anak.


Pas makan bersalam-salaman, pas-pas duit raya and ambik gambar. Acara pagi raya yang biasa. Dah beberapa kali aku ingat nak remove the coffee table, but keep forgetting. Spoil lagi gambar raya tahun ni cam tahun lepas gak.

My family members minus my brother & my new BIL


Lepas acara kat rumah, cepat-cepat kami kunci pintu rumah, gi rumah uwan yang tak berapa jauh dari rumah kami. Kalau lambat nanti, rumah kami kena serbu, alamat tak boleh keluar lah. Masa ni pakcik makcik & sepupu sepapat aku dah sampai. Lepas tu dia orang datang umah aku pulak, pas tu kita orang gerak dari rumah ke rumah sekeliling (semuanya sedara mara), rehat tengah hari, sambung petang, rehat mahgrib, sambung lagi sampai tengah malam.

Gambar kat Rumah Uwan
(Tapi gambar Uwan takde plak!)

Ramai rupanya adik-beradik perempuan aku.


Me, my sisters with some of my cousins (my mom's side)

HARI RAYA KE-2

Second day banyak lepak kat umah sambut tetamu and at night merayau lagi.

HARI RAYA KE-3
Kami dalam 4 buah kereta bertolak ke Sungai Petani, Kedah. Aku singgah Shah Alam ambik FIL & MIL.

Dalam keta Che Man sound:
“Awak belum minta maaf kat saya lagi kan?”.

Ya Allah! Camna boleh lupa lak ni? Ingat nak do in private hari raya pertama tu. Dok kecoh itu dan ini, sampai terlupa lak. So macam tahun lepas, kami bermaaf-maafan dalam kereta. Kalau tahun lepas masa on the way to Melaka, tahun ni masa on the way to Shah Alam.

"Maap zahir batin bangggg....."

Kami tumpang barang-barang yang tak perlu kat rumah MIL. Tu la masalahnya, bawa barang macam nak balik setahun. Pas tu sumbat barang-barang yang perlu kat dalam keta dan bergerak ke utara. Stop berkelah kat R&R Sungai Perak for lunch with everyone else and direct to Sungai Petani.

At Sungai Petani, singgah kampung my BIL. My sister and her family dah sampai sehari sebelum tu. Minum petang & makan malam. Masa ni Aiman lasak tak ingat. Mentang-mentang la ramai budak-budak kat situ. Aku risau yang dia masuk parit ke, sawah ke. Penat betul aku dibuatnya. Terkejar sana terkejar sini, berpeluh-peluh. By the way, I had the chance to see an area which once hit by Tsunami not far from my BIL punya kampung. According to my BIL, the wave stopped just behind his parents house when Tsunami hit Kota Kuala Muda.

Malam went to abang-ipar-aku-punya-kakak-punya-rumah - somewhere in Sungai Petani town. Meriah sungguh kat sana. Tuan rumah sungguh baik & thoughtful. Macam-macam yang tersedia untuk kita orang. Walau dah makan banyak petang tadi, habis semua food yang terhidang kita orang sapu. "Orang Kondok camtu la perangainya!" -------> ayat mak aku!

Tapi takde gambar. Lupa nak snap.

Aku, Che Man, Aiman , FIL & MIL tinggalkan yang lain-lain malam tu (they all tido situ) dan bertolak pulak ke Alor Setar. Che Man yang dah kepenatan drive sorang-sorang sejak pagi tadi sambil yang lain-lain tido, tersalah jalan and we were half & hour late. Sampai kat umah Mak Long dia (my FIL’s elder sister) sudah 11pm. Penat tak usah cakap, tapi sempat they all makan nasi minyak lagi tu. Aku surrender.

Ini kali kedua aku datang rumah Che Man punya Mak Long. There are three of them in the house. Semua dah tua dan tak berapa sihat. Cuma there is one 59-year old lady we called Cik Chah yang cergas sikit. Hidup pulak serderhana je. Rumah tua tu sudah bertambah uzur sampaikan kami tak dibenarkan naik bahagian atas rumah sebab dinding yang berlubang sana sini. But their hospitality is superb! They tried their best to make us as comfortable as they could and made efforts to prepare delicious food. Aku rasa bersalah pulak menumpang rumah dia orang, tapi kalau datang tak tido sana, nanti dia orang terasa lak. So, redha je lah.

RAYA KE -4
At noon kami bertolak ke Jitra. This was the main reason kami beramai-ramai ke utara tahun ni - my younger sister wedding reception sebelah lelaki. Termasuk my BIL’s sisters & family, there were 8 cars altogether. Alhamdullillah, semuanya berjalan lancar and we love the food. Kecoh bila balik citer pasal kari (agaknya la) daging dengan umbut pisang. "Jakun betul orang Kondok! "------> my mom punya ayat jugak!



Dah babai kat adik aku yang kini milik orang, kami beramai-ramai ke Bukit Kayu Hitam. Ni la first time aku sampai sini. Well, takde apa yang menarik sangat pasal tempat ni. Kecik je area dia. Tak macam Nilai 3. Takde murah sangat barang nya pun. Tapi sempat gak aku terbeli barang. Alang-lang dah sampai kan.

Tengah aku dok mengejar Aiman ke-hulu ke-hilir (aktiviti wajib di setiap destinasi), ada suara menjerit “Nomiiiii!!!!.....”. Bila aku angkat muka…. Rupa-rupanya kawan aku from KL. Gile! Kat KL tak jumpa, kat situ boleh pulak terjumpa.

Then said goodbye to others yang akan bertolak balik ke Nilai, kami bertolak balik ke Alor Star. Sempat singgah Jitra semula makan Char Koey Teow – Cik Chah sibuk nak belanja. Dah puas aku pujuk tak yah mengada belanja tapi dia insisted. Again I was touched.

Pasal kedai makan tu: Mula-mula heran gak aku camna kedai ni (more like gerai with many tables & chairs) boleh survive, jual satu jenis makanan je, tapi memang sedap. Tu la ramai orang datang makan tu. Tapi nama gerai lupa lak! Yang aku ingat dekat dengan pasaraya YAWATA. Pepandai la korang carik sendiri.

HARI RAYA KE-5
At around 10.00am, after breakfast kami bertolak balik ke Shah Alam. Jalan tak jem teruk tapi perlahan. Aku dapat tau my sisters who left Bukit Kayu Hitam at 6pm yesterday only arrived Nilai at 4.00am that morning. We did not stop for lunch but singgah Kampar. Beraya at my MIL's friend house. Ni satu lagi tuan rumah yang bersusah payah masak lauk pauk yang enak-enak untuk kami at 3.00pm. Dah makan, Che Man sempat lelap, aku cam biasa kena kejar Aiman ke sana ke mari. Dia sibuk nak main lecak, nak naik motor, nak tangkap kucing dan sebagainya. Pas tu at 6.30pm, sambung journey to Shah Alam. Aiman slept the whole time from Kampar to Shah Alam.

I thought I could drive so Che Man boleh rehat, only later I realized lesen aku dah mati malam raya. Aku tiap-tiap tahun aku lupa renew lesen.

Akhirnya kami sampai Shah Alam tepat kul 10.30malam. Syukur sangat-sangat.

Lepak lebih kurang kat MIL pas tu angkut barang-barang balik to our own house.

HOME SWEET HOME!

Nothing beats that! Apalagi sebab besok tu cooooootiiiiiii....!

SEKIAN!

09 October 2008

Random Pics

Just few random photos I took during the buka puasa activities for my own record.

G.rand B.lueW.ave H.otel S.hah A.lam

I was on MOD (Manager on Duty). Took the opportunity to buka puasa in the hotel.
Makanan melaut okey... what do you expect when the price is RM97.75?
There was 50% discount for the first week of Ramadhan - didn't I tell you guys?


Sham's Apartment

Tiap-tiap tahun, Sham will invite us for buka puas at his apartment. Dah lama tak jumpa kawan-kawan, we stayed there until tuan rumah nak tertido. Tahun depan sila buat lagi.

R.estaurant T.asik I.ndah, Shah Alam

Food sangat best. Walau tak banyak action stalls macam kat hotel, but the taste can put some hotels into shame. Only RM48nett per person.


S.taffield Golf Club

When my sister said, it is only RM28nett per person, aku dah tau what kind of food & variety, tapi layan je la. You bayar sikit, dapat sikit la kan? But, no hot drinks included? Come on....

K.olej C.emara, Shah Alam

With hubby and Ida Maria during HAC buka puasa at Kolej Cemara (Siswa), seksyen 18 Shah Alam. Dah tak panggil kolej siswa dah sebab ada siswi yang dok kat situ jugak. Makan BBQ atas hamparan kat court badminton tau! Dah lama dah tak buat kerja camni.

You guys from PPP/UiTM, now this college sudah ada very nice hall dan macam-macam lagi. Kalau korang tengok, mesti tangkap jeles sama adik-adik kita kat sana tuh. Cis!

After Maghrib, proceeded to a mamak Bistro exactly infront of the hostel. Muka-muka tersengih ni budak-budak Hiking & Camping Club (HAC) - used to be called AUHAC


S.erambi P.ak E.ngku, Shah Alam

Ada orang nak belanja so, mana boleh tolakkan? Exactly infront of my office (the hotel). RM49nett, (if I am not mistaken) and semua food ala-kampung. Feeling-feeling kenduri kahwin Ning Baizura nokkkk...!


My Parents' Place

Tiap-tiap tahun, my mum will do this. Jemput jiran-jiran & bekas jiran-jiran buka puasa kat umah. Tu belum masuk yang makan kat dapur dan belakang rumah sambil kacau dodol tuh! Ngalahkan kenduri.


Acara kemuncak : kacau dodol.

07 October 2008

Ramadhan dah Pergi, Syawal di Sini

Malam Raya aku rasa sayu semacam. Teringat Ramadhan yang dah aku tinggalkan (atau yang meninggal kan aku?) Bila aku ingat-ingat balik tentang pengisian Ramadhan aku tahun ni? Sikit sangat... hampir takde…. yelek…. zero…. Baru la masa tu aku rasa sedih.

Ditambah pulak, within the last week of Ramadhan, tiga orang yang aku kenal pergi menemui Tuhan. Sorang 20-an, sorang 40-an dan sorang 60-an. Sorang akibat kanser, sorang akibat strok dan sorang akibat kanser & strok – sekali dua. Tak terbayang aku kesedihan ibu-bapa, adik beradik, suami, isteri, anak-anak & cucu-cucu yang akan menyambut hari raya dalam beberapa hari saja lagi masa tu.

Aku? Apa yang aku buat? Malam raya baru rasa insaf! Baru terkenang-kenangkan Ramadhan yang melambai pergi.

Entah kan sempat entahkan tidak aku bertemu Ramadhan tahun depan.

Bulan Syawal pun dah datang. Bulan untuk kita kunjung mengunjung, memohan dan memberi kemaafan. Harap-harap aku tak malas untuk mengambil kesempatan bulan Syawal ni. Mana tahu aku tak sempat bertemu Syawal tahun depan?

26 September 2008

Sebelum Hari Raya

PAKAIAN RAYA
Baju Aiman dah beli semua. Sudah-sudah la tu Aiman. Asyik-asyik beli baju kau jer. Tapi nak kena alter pinggang seluar-seluar dia. Anak aku kan slim.

Untuk Che Man baju Melayu sudah. Tapi dia tak mau pakai sampin. Apa da.... tak complete la kehenseman awak raya ni (hensem ke? larikkk). Dah beli satu t-shirt & satu shirt. Tapi rasanya macam tak cukup. Kena rembat sepasang lagi ni bang oi. Kalau tak, susah la Nomi nak coordinate nanti.

Baju aku ada dua pasang yang baru. Kot-kot last minutes dapat sepasang lagi, alangkah bahagia nya. Lain-lain tu boleh pakai baju lama la. Bukan orang perasan sangat pun. Handbag besar gedabak pun dah beli. Senang nanti nak masuk Aiman punya botol air, pampers, spare baju, towel dan sebagainya. Roboh la bahu ibu nak oi. Tak beli kasut. Beli sandal tumit rendah je. Senang nanti nak sarung & jalan sambil dukung hero aku tu. Sekarang ni pakai apa-apa pun nak kena accommodate Aiman punya factors.

Baju mak ngan mak mertua dah settled. Tapi tak pulak aku dapat beli tudung dia orang. Bab ni aku sangat tak pandai. Pandai-pandai mak berdua la nak settle kan tu. Tinggal lagi nak beli seluar untuk abah. Dia dah pesan sejak tahun lepas, tak mau baju. Baju dah banyak katanya. (Bukan main eksyen bapak aku) Suka hati abah la. Barang untuk bapa mertua aku, aku serah kan pada Che Man. Takkan semua nya aku kan?

Baju untuk adik-adik aku yang tiga orang pun dah settled – kami tiga kakak kongsi belikan. Tapi balik kampung hujung minggu ni sah-sah kena pau lagi. Mesti ada je lagi benda yang dia orang nak. Cepat la korang kerja, boleh sponsor kita orang pulak!

KUIH RAYA
Tak buat lansung. Aku beli few types untuk rumah sendiri and few types lagi untuk parents aku & mertua. Dulu mula-mula aku beli-beli kuih kat Shah Alam ni, harga dalam RM10-RM12. Pas tu makin naik tiap tahun. Baru-baru ni range from RM20-RM30 satu bekas. Tahun depan tak tau la. Bengkok aku camni. I’ll just add with some kerepek and bake a cake. Itu pun kalau rajin, kalau malas, beli je kek tu.

HOUSE
This year, I am not going to change anything for the house. Curtains, bedsheet, alas meja, throw cushion covers, alas kaki and all aku akan basuh dan guna semula. Tapi ni tak done lagi. Hari ni dah Jumaat. Esok nak balik kampung. Mampos! After that, I just refresh the flower vases – put green leaves. Rembat dari florist hotel jap lagi lah.

DUIT RAYA
Setelah aku kuis-kuis baki dalam bank, ada sikit duit raya untuk di distribute. Lebih kurang dah ready dalam sampul semua. Aku dah senaraikan yang compulsory dapat duit raya. Yang lain-lain tu, ikut rezeki dia orang la. Selalunya mak ngan bapak aku serahkan hal ni kat aku. Bebudak nak balik, dia akan sound :

“Nomiiiii…. Ni bebudak nak balik dah ni…..”

So, bersiap sedia la ngan duit raya. Budak-budak sekarang ni materialistic. Dapat packet duit raya tarussss buka pas tu dengan pitch yang tinggi dia sound :

“Ek el lehhhhhh… dua hengget jer?”

(This year, sapa sound macam tu, aku sumbat mulut dia dengan lengkong. Siap la korang!)

JALAN-JALAN
Raya tahun ni kat Nilai dulu. On the third day of raya bertolak ke Sungai Petani, Kedah. Lepak satu malam kat rumah sedara, the next day, wedding reception for my younger sister (I have not blogged about her wedding yet!). Habis majlis, bertolak ke Alor Setar – my FIL’s hometown. The next day balik Shah Alam. Isnin cuti. Selasa kerja balik. Harap-harap perjalanan lancar lah hendaknya. Keta pun dah serviced. Insyaallah.

Aku risau sungguh la pasal jalan jam ni. Setiap raya tak pernah lagi rasa benda-benda cam ni. Ye la.... selama ni balik Nilai & Melaka (my MIL’s hometown) je. Tak terasa sangat. Aku takda hal lama-lama dalam keta. Cuma risau kan Aiman buat perangai.

OPEN HOUSE
This year, I am not going to do open house (macam pernah dengar je azam ni?). This time around, I am confident that I can’t do anything much. No energy – Aiman lasak tak henggat. So, sesapa nak datang tanpa or with last minutes notice – makan kuih jer. Kalau sempat aku masak la apa patut. Jangan tanya pasal open house tau! TAK BUAT! Paham?

Aku masih kena kerja sampai hari Isnin (cuma balik hujung minggu ni atas arahan ibunda untuk mengacau dodol. Kalau aku tau awal, kena balik minggu ni, awal-awal aku dah mintak cuti Isnin. Cis!) Tapi rasanya ramai yang dah start cuti esok. So di kesempatan ni aku nak minta Maaf Zahir & Batin, kalau ada tersilap kata, terguris rasa serta tercerca dan sebagainya. Ampun kan la saya.

Salam Aidilfitri semua. Enjoy the celebration people.

Semoga kita jumpa lagi di sini. Insyallah.

25 September 2008

Dam Dam Dum.... Bunyi Mercun......

Aku sudah kena tag dengan Kodeng. Oleh kerana raya dah dekat, konsep tagging ni pun nampaknya pasal raya, so layannnnn…..


1. Berapa pasang baju raya anda taun ni dan kaler apekah?
Baju raya ada dua pasang. Satu light purple & satu light pink. Nampak tu? Konsep light-light gitu? Tapi dua-dua aku tak berapa selesa. Yang purple tu kena pakai tube sebab jarang. Dah tentu panas ni. Yang pink tu ada batu permata yang bertaburan yang bila kena iron, gam dia boleh melekat pada bahagian baju yang lain dan nak tanggalkan giler susah. Bisa koyak bahagian yang melekat tu. Korang jangan heran tentang kesusahan aku ni, sebab ini first time ada baju cam ni. Jadi agak jakun. Tak tau nak handle.

Memandangkan aktiviti raya kali ni mempunyai agenda lasak sedikit, afdal rasa nya kalau aku beli sehelai (lagi) baju kurung yang tahan lasak. Jadi Che Man, senin nanti, lepas kerja kita kena carik baju yang telah di diskaun kan sebanyak 50%-70% untuk kemudahan adinda di hari lebaran yang bakal tiba. Ok?

2. Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda?
Musim raya, aku sangat mendamba ketupat nasi dicampur dengah ketupat palas dalam satu pinggan besar dan digaul (jangan terlalu rata) dengan kuah kacang bersama rendang daging. Ketupat nasi tu mesti di rebus oleh aku, ketupat palas tu mesti di sediakan oleh kakak aku dan kuah kacang dan rendang daging tu mesti dimasak oleh mak aku.

Minuman yang sesuai bersama makanan bercampur di atas adalah Nescafe tarik.
(Hoi Nomi.... soalan tak mentioned pasal minuman la..)
.
3. Apakah biskut raya kegemaran anda?
Aku akan mengelupur bila tengok tart nenas yang digulung comey-comey. Bila-kala aku membenamkan gigi kapak ku pada tart itu, maka terasa bergetar urat-urat tubuh dek kerna kelembutan tepung dan kemanisan + kemasaman jem nenas tuh. Heaven.

Tapi aku agak memilih pasal tart nenas ni. Sebab aku tak pandai buat, selalu aku beli / tempah je. Mesti aku mintak sample dulu untuk memastikan rasa nya tak hampeh. Banyak yang dijual tepungnya keras jelatu, pas tu jem nya manis tak tentu. Hangin aku!

Minuman yang sesuai bersama tart nenas adalah teh tarik kurang manis.
(Biar la aku nak sebut pasal minuman sekali. Makan tak minum boleh tercekik tau tak?)
.
4. Bape banyak duit raya anda dapat n spend untuk bagi kat bebudak?
Berdasarkan pengalaman raya sejak bebarapa tahun lepas, rasanya aku pasti tak dapat duit raya lagi tahun ni. Itu hari ada hint-hint kat Che Man tapi dia cebik bibir dia. So, when the last person you thought will hulur duit raya to you cebik bibir to you, maksudnya: harapan punah.

Duit untuk budak-budak sudah ready. Ada la dalam few hundred RM. Selain untuk anak-anak buah aku & anak-anak buah Che Man & anak-anak kawan-kawan aku yang berderet-deret tu, aku kena sediakan juga untuk budak-budak kat Kampung Kondok. Suka bono they all datang umah den. Tah anak sapa dari bandar mana tah. Kekadang sampai beberapa kali. Datang ngan kekawan, sepupu sepapat, pas tu datang lagi ngan parents dia orang. Aku tau parents aku takda duit, so aku le tukang sedia kan.

Ikhlas? Ikhlas gak. Seronok tengok bebudak tu seronok. Tapi budak yang datang lebih dari 2 kali tu, aku main sound tepat jer. Padan muka dia.
.
Oh! Duit raya untuk warga tua jangan lupa tau….
.
5. Apakah aktiviti malam raya korang?
Kalau raya kat Kampung Kondok, ada takbir. So, siapkan food for takbir sambil menyambil buat persiapan terakhir untuk raya. Biasalah orang pompuan sibuk la kat dapur. Dah settle kat dapur, sibuk kemas-kemas nak cantik kan umah pulak - gantung langsir, bentang carpet, susun bunga, lap sana-sini, etc.

Tapi takda maknanya aku dapat melepak tengok filem melayu box office tahun lalu kat TV de. Ada je kerja nak buat sampai 2pagi.
.
Aik? Lima soklan je? Dah habis pun….

Sekarang aku nak tag awak, kau, you and you all to do this tag. Silakan.

09 September 2008

Puasa & Blister

Tak terlambat rasanya nak ucap selamat berpuasa u ols. How’s things so far? Aku baru jer 2 hari dapat join you all puasa after a week off. So far so good lah. Al maklumlah, orang kerja opis – bukannya kena membanting tulang bawah pancaran matahari bagai.

IKLAN JAP

Ni kalau dapat buka posa Nasi Kandar Pelita + Teh Ais best ni...

Dilemma aku bulan puasa ni ialah pasal berbuka puasa arrangement. Ni tahun lepas. So, tahun ni aku ingat nak ikut cara yang sama. The first two days we had it at my PIL's place together with my SIL & family (temporary they stay together until raya).

So the third day masa aku tengah sibuk angkut Aiman nak balik MIL & SIL asked:
“Kenapa tak nak buka kat sini?”

I had no choice but to tell the truth:
“Hari-hari buka kat sini, Nomi SEGAN lah”

SIL laughed sambil mengeleng-ngeleng kepala. MIL clarified that, they wish for us to buka puasa with them. Lagi ramai lagi seronok. Walau selama 30 hari. They do not mind a bit pun.

Kalau camtu, okey lahkan. Haaaa… kan senang kita orang dah berterus terang camni. So, setiap hari lepas balik kerja kami singgah pasar Ramadhan beli sikit itu & ini and join everyone at MIL’s. Tak yah kecoh-kecoh redah traffic nak balik awal punya pasal.

By the way, bulan puasa ni Che Man kena masuk kerja sejam lebih awal. Terpaksa la aku tak tido lepas sahur – dengan pertolongan Mr. Nescafe pekat. Dapat jugak buat kerja-kerja rumah yang biasanya aku buat malam. Kul 7.30 pagi dah sampai opis. Kalau masih ngantuk aku belasah tido kat Surau barang satu jam. Bukan jadi kesalahan kan. Start kerja kul 9.00 pagi la.

Nak citer aku dah beli baru raya.

Asal usul nya Che Man nak beli baju sedondon ngan Aiman. Maka berangkat la kami ke Plaza Alam Central. Ini la first time beli baju raya bawak si Aiman sekali. Lepas cuba baju, dibantainya la lari kat ruang legar tu tanpa baju. Terpaksa la aku kejar sambil tangan pegang baju, beg plastic semua. Ada la couples yang gelakkan kita orang.

Korang gelak yek?

Siap la sok bila kau dah ada anak. Mahu dia lari-lari kat shopping mall pakai lampin pakai buang jer. Nanti aku gelak kan nko pulak.

Che Man jumpa kaler, tak jumpa saiz, jumpa saiz, tak jumpa kaler. Dah jumpa kaler & saiz, tak jumpa lak baju sedondon ngan Aiman. Pening la. Bila dah dapat, aku lak kecoh bawa baju tu ke sana ke mari nak carik baju aku biar sedondon. Basically, aku ambik baju Aiman, letak dekat baju-baju kurung yang tergantung-gantung tu nak carik yang sesuai. Belasah.

Jumpa la sehelai (sehelai je baju raya aku tahun ni). Che Man ngan Aiman tah dah kemana, terpaksa aku buat decision sendiri. Bila nak bayar baru Che Man jumpa aku. Sib baik, sebab duit aku tak cukup RM50 (hehehehe). Dah bayar baru Che Man tengok baju tu.

Dia tak suka pulakkkkkk!

Takde bunga-bunga kata nya. Dah la dia ngan Aiman kain kosong, aku pun beli baju kain kosong – jarang lak tu. (Tapi kain dia ada corak-corak la bang). Kalau camtu, kena la carik sehelai lagi ni. Muhahahahaha........
.
Raya nanti, dua orang itam pakai baju light purple. Ambik nko.

Citer lain.


Adoi aiiiii!!! Pehal lak dengan ruam / blister ni suma?
.
Dah lebih seminggu aku tanggung dah. Telinga kiri aku, kulit bahagian rahang dan leher aku tak pasal-pasal ada ruam / blister. Ada masanya, sangat gatal, pedih macam kena hiris pisau, panas macam kena tenyeh ngan cili padi. Especially, telinga aku - super sensitive, Kalau terkasar sikit je cam terkena kuku ke, boleh aku terlompat-lompat kesakitan. Dah la camtu, buruk pulak rupanya tu. Ada satu hal lagi, belakang telinga aku tu ada benjol kecik yang bila ditekan rasa sakit sebelah leher - tegang semacam.

Dah gi doctor dah. Dia cakap ruam. Dia bagi ubat tahan gatal untuk malam (pe hal? biar la saya nak gatal memalam doktor....), ubat tahan gatal untuk siang, ubat tahan sakit dan krim untuk sapu. Benjol kecik tu kata doctor adalah kelenjar yang membengkak disebabkan oleh kulit aku yang tengah radang. Ruam tu baik nanti, susut lah bengkak tu; katanya.
.
MARI TENGOK DEKAT SIKIT

Gatal, pedih, panas - semua ada.
Leher aku pun bengkak sikit.
.
Officemates dah perasan dah telinga aku merah sebelah, siap ingat aku ada jerawat teruk kat muka, pas tu tak pasal-pasal ada ‘lovebite’ bulan posa ni (ada satu tompok lagi kat bahagian leher depan). Cis! Ada yang kata kayap. Bahaya oooo… kang masuk dalam telinga, habis lah aku.

Aku ingat nak gi klinik kulit jer hari ni, tapi tetiba pagi ni, rasa sakit tu dah banyak kurang. Dah tak pedih sangat. Ada tanda-tanda nak kering. Kopek luka kering sangat syok.

PIL aku sibuk tolong carik orang boleh ubatkan kayap. They found one but according the person’s description, we come into a conclusion that this is NOT KAYAP. Saper tu hari cakap ini kudis buta? Pun bukan okey...
.
Now dah makin baik. Alhamdullillah.
.
Pedih pulak perut ni. Aku sebenarnya ada gastric. Tu la aku perihatin pasal waktu waktu makan ni. Tapi yang peliknya, bulan puasa tak kena pulak.
.
Hikmah puasa agakntya.

02 September 2008

Saper lak yang tukar kan nih?

Dah dua hari aku tak check blog ni. Pagi ni, disebabkan aku sampai opis teramat awal, aku pun check blog dulu.
Terkejut aku tengok gambar profile.

Ni anak saper lak nih?

Apesal gambar profile aku leh tukar gambar ni pulak ni? Korang perhatikan betul-betul gambar tu. Comel memang lah comel, tapi lansung takda iras-iras aku.

Dia comel, aku beautifulllllll!!!!

Boleh ker orang lain pi tukarkan gambar profile kita? Mesti kena guna password aku kan?

Masalah technical kotttttt....

27 August 2008

Hoi! Saper tu haaa?

There is something ‘funny’ about my house these days. Last 2 weeks (while I was already in bed, ready to sleep) I heard noises from ceiling – like something big crawling. When the first time I heard the noise, I thought kucing kot. Walau pun sedikit was was dengan tekaan tu, sebab bunyi macam binatang yang lebih besar dari kucing. Kat belakang rumah lak siap ada bunyi anjing menyalak-nyalak dengan galak. I never mentioned it to Che Man, sebab dia tak pernah lak cakap apa-apa pasal tu. Selamba ajer aku tengok. Tah tah aku sorang jer yang dengar bunyi tu? Few nights okeyyyy…

Now the noises sudah stopped. Bagussss….

Last week, balik dari kampung, aku pun mulakan lah project membasuh kain. Washing machine aku kat work area. Between the work area and area belakang rumah tu separated by grill. Terkejut aku tengok ada satu baldi kecik tertonggok kat depan grill tu. Dalam baldi tu nampak macam ada kain. Che Man kata bukan dia letak. Takkan Aiman letak kot?

Sampai sekarang baldi tu ada kat situ lagi. Hoi jiran sebelah! Hang pa punya kaaa? Ambik balik la. Nyemak rumah aku yang memang dah semak ni. Aik? Rumah sebelah mana ada orang? Iskh!

Teringat kisah masa aku mengandungkan Aiman dulu.

Sebelah rumah aku tu rumah kosong. Aku pasti takda lampu, takda air lagi sebab ada tanda ‘For Sale’ kat pintu pagar dia. Satu malam tu, tetiba laki aku tanya “Naper sangkut bra kat grill tu?”. Aku pun gi tengok. Dah tentu nya bukan bra aku. Itu bra murah la… (wahhhhh… berlagak siot!). Aku pun ambik dan campak kat luar pagar.

After few days, nyaris aku dapat heart attack. Bra tu datang balik. Kali ni tersangkut kat towel rack inside the work area (selalunya aku sidai kain buruk atau alas kaki kat situ). Maksud aku, kalau dari luar tu boleh hulur tangan sampai la kat situ. Seram lak aku rasa. Aku campak kat luar pagar lagi. Dah. Tak pernah datang balik dah. Syukurrrrrr…

Citer lain lak.

Malam semalam around 11.30pm, Aiman tido dalam bilik, Che Man depan TV sambil lipat kain (baik kan laki aku tolong lipat kain bagai?). Aku lak kat bilik belakang tengah gosok baju. Tetiba aku dengar Aiman menangis. I asked Che Man check on him. Member pun berlari lah masuk bilik tepuk-tepuk kan Aiman suh tido balik. From the room (where I was ironing), I can see part of Che Man’s legs on the bed.

Tup-tup I heard the TV senyap. Bila aku jenguk, I saw the TV screen with ‘guide’ menu and it was scrolling up and down - like somebody is browsing through the channels. Pas tu channel tukar dari ‘E’ to ‘AXN’. Pelik la kan coz I can still see Che Man in the room. So, mustahil lah dia yang tukar channel tu kan? Aku perhati kan je lagi (from the place I was standing, I could only see the TV cabinet).

Pastu, tukar channel lagi - ini bukan terus tukar channel okeyyy…. Number sebijik-sebijik keluar macam kita sedang tukar channel A.STRO tu. Tup-tup, TV1 pulak. So aku keluar sikit dari dapur tengok area sofa – korang tau saper yang aku nampak? Sah sah la takda sesapa kat situ. Kita orang kan bertiga jer kat dalam rumah ni. Aku pun pi kat depan carik remote control (was on the sofa) and checked it. Well, nothing unusual about it. Put it on the coffee table and left the TV on.

Aku sambung gosok baju. Later Che Man kuar tengok TV balik. Aku pun join him after that. Aku betul-betul lupa to tell him about it until this morning.

We were about to leave the house :

Aku : “Masa lepas abang tepuk Aiman suh tido balik malam tadi, pas tu sambung tengok TV, TV tu kat channel mana yek?”

Che Man : “TV1”

Aku : “It wasn’t me who changed the channel you know…...”

Che Man diam jer…..

Takut ke Bang? Muhahahahaha….

13 August 2008

So, You Want to Know What I think?

There is a policy.

(Gatal jer tangan aku nak jer aku upload kan policy tu kat sini kasi korang tengok betapa mangkuk nya polici tu. Tak pasal-pasal ada yang kena saman ngan company kang)

Aku belum submit kat boss lagi.

Aku nak baca duaploh kali dulu - nak kasi darah menggelegak.

Besok aku akan bagi kat boss for his approval.

Harap-harap dia akan tanya pendapat aku like “So? What do you think?”

Tolong la boss tanya camtu. Sebab aku dah prepared jawapan dah ni:

“So you want to know what I think?”

“I think this is NOT RIGHT”
“I think this is so WRONG”
“I think this is so UNFAIR”
“I think this is so AUTOCRATIC”
“I think this is so STUPID”
“I think you will further discuss this RUBBISH with him”
“I think he will answer you by citing this and that clauses from some standard requirements and make them sound so true……” ------> walaupun ianya adalah drama semata.
“I think you will sign it anyway”

I think I am getting angry now.
.
Sudah lah! Check Jobstreet lagi bagus.

30 July 2008

.... dan jawapan nya....

Aku mintak kat budak HR training certificates yang belum dapat-dapat lagi sejak dolu-dolu. Budak tu jawab tak leh bagi pasal itu hak company - company bayar. Fuhhhh! Berapi jer aku dengan jawapan angkuh tu. Tapi aku tak mau lah buat bising kat budak tu pasal dah tentunya dia ni menurut arahan pihak-pihak tertentu.

Lepas beberapa bulan, aku tanya lagi. Kali ni aku tanya person in charge for training. I was hoping he will say “I’ll check for you”. Instead he answered “We will not give them to you because sudah jadi hak company”.

Haaaaa????? What the tuttttttt?

Korang pun tau kan, kita attend training, dah tentu nya company bayar, company yang suh pergi. Certificate nama kita dah tentunya kita yang simpan. Macam sijil beranak, sijil nikah, sijil SPM dan sebagainya, kecualilah DEATH certificate.

Sengaja nak sakit kan hati aku, dia kata nanti dia bagi kalau aku resign. Tang tang tu gak aku suh dia prepare some training certificates for my husband who used to work here. (Laki aku kerja sini sepuluh tahun, attended many trainings, tapi cuma dapat beberapa ketul certificates je. Bila dia requests, alasan adalah seperti yang di atas).

Korang tau apa MAMAT tu jawab?

“I can only give certified true copy. Policy”.

Macam bangang kan?

Berani pulak dia cakap policy tu, big boss (boss aku) yang initiate. Kau nak cakap pasal policy ye? Bolehhhhhhhhhh.........

Semua policy, boss aku kena approve. So, pasti dapat kat aku dulu. Aku tak leh la ingat semua policy kat sini, tapi kalau ada policy camni, dah tentu nya aku akan ingat – very weird policy kan? Aku suh tunjuk policy tu, mamat tu mengelabah. Pas tu jawab, it is a V.E.R.B.A.L policy!

Bodo kan? Company mana ada verbal policy, ngok!

After my boss balik from outstation, I told him of what happened. Guess what? He agrees with me. So, he talked to HR head. But…. after that he asked me to wait as HR head has to check on something first. (Woit! Nak check apa lagi? Kan ni benda basic?) Sudah nya aku dok bertekak lak ngan boss aku. Haru betul.

The next day, while all management staffs having meeting, my boss call me out of the meeting room and told me: “For next month management meeting, please include training certificates presentation in the agenda”

Yeay!

Yesterday, when no one around, I walked into his office and told him that I would like to apologize if I’ve raised my voice that day. I didn’t mean to argue with him. (He asked me to wait, I should just wait). Tapi aku kan keras kepala dan tak sabar punya orang. We all discussed sket-sket, aku minta maap banyak-banyak and he said he is cool about it.

So, aku kira ni settle.

(Walaupun aku sebenarnya nak cakap kat dia, tak yah tunggu next month meeting, bagi je sekarang. Tapi itu akan menyebab kan aku menjadi puak PELAMPAU lak!)

Mamat tu ada lain macam sikit ngan aku dua tiga hari ni. Kompem dia kena marah ngan boss dia.

Hey mamat, kalau kau baca ni, pas tu tak puas hati ngan aku, kita boleh settle. Call me. Nanti aku tunggu kat simpang.
.

24 July 2008

Sila Jawab!



Can somebody pulezzzzzzz tell me......

Kalau aku datang training arranged by company, pas tu training provider tu issue training certificate, certificate tu kepunyaan saper?

a) Aku kah?

b) Company kah?

c) Does not matter kah?

Please..... tell me......

16 July 2008

Dewata

Tak tau kenapa sejak akhir-akhir ni aku malas tahap dewata. Aku dah tak berapa productive bila buat kerja. Bila tak productive, tak effective. Ada masanya, boss aku lak yang jadi PA aku. Camna ni? Kerja bukannya takda – banyak. Tapi susah sangat aku nak mula. Sangat-sangat berat rasanya. Aku benci la rasa macam ni. So, aku rasa ada baiknya aku carik kerja lain sebelum keadaan ni melarat. Lagi pun, ini peluang untuk aku dapat gaji lebih sket. Ye la… mungkin ni salah satu sebab aku nak carik kerja lain. Berapa lama aku nak bertahan cukup makan jer? Aku pun dah makin kuat makan sekarang. Lelama nanti tentu tak cukup kan?

So, last week, aku selak-selak newspaper, tah camna aku tengok iklan kerja lak. Ada satu yang menarik perhatian aku. Siap photostat simpan lagi. Ingat nanti balik rumah nak update resume, buat application letter apa patut. Tapi hampeh. Bila aku try buat resume, aku tersedar yang resume aku dah 8 tahun tak ber update. Aku tak tau pun camna nak buat dah. Tak confident. Aku carik-carik sijil training dan sebagainya, tak bayak yang aku jumpa coz ada sijil-sijil yang tak pernah sampai kat aku pun, bleh? Aku syak, HR sudah simpan/sorok dalam personal file aku dan aku pulak tak pernah mintak. Camna nak mintak sekarang ni?

Pas tu aku cuba taip application letter, satu haprak pun tak menjadi. Seriously, I do not know how to write it.

Walaupun habuk pun tarak, aku gi gatal-gatal membayang kan soalan-soalan yang bakal dikemukakan masa interview nanti - bleh camtu? Aku pun start taip jawapan-jawapan yang mungkin akan aku ketengahkan masa tu. Siap imagine pakai baju apa lagi. Pas tu aku felt demotivated pulak. Tarus tutup laptop. Entah aku save kan ke tidak, apa yang aku taip tadi tu - tak pasti.

Sebelum tido, aku pun buat kira-kira:

Berapa gaji nak mintak? Agak-agak diarang nak bagi ke gaji camtu? Apa yek value sekarang ni? Nak lunch kat mana? Handphone ngan telephone number ni nak kena pulangkan kat hotel, so nak pakai nombor apa pulak. Ingat-ingat company baru tu nak sponsor company handphone (and pay for the bills too?) Rasa-rasanya Dato’ tu tak kisah ker aku pakai baju kurung 5 kali seminggu? Ehhhh…. Mana pulak aku tau yang boss baru tu pangkat Dato? Memandai jer aku ni. Pandai ke aku buat kerja tu nanti? Gembira ke aku kat situ nanti? Kalau tak gembira, camna?

Sampai termimpi-mimpi aku malam tu. Siot lah.

Past tu kat ofis asyik terbayang-terbayang camna nanti nak bagi tau boss aku yang aku nak resign? Kot-kot dia counter offer camna? (P.E.R.A.S.A.N!) Bermaruah kah aku untuk terima? Kot dah terima camna rasanya kerja lepas tu? Malas tahap dewata lagi kah?

See? Resume pun belum buat, aku dah melalut sampai ke situ. Tak malu betul! Baru je jumpa iklan, dah berangan bagai nak rak.

Nevermind. Ada masa lagi ni. Apa-apa pun, itu resume kasi update dulu!!

12 July 2008

Tau Tau nak Update Apa, So Aku Letak Gambar jer...

NAPER AKU SUKA BALIK KAMPUNG?


Ada durian....

Ada yang tolong jaga anak (boleh la melepak / merayau ....)


Boleh Breakfast kat luar rumah


...... dan tea time dalam rumah


Leh tengok Bang Long membanting tulang

(the wedding tak lama lagi je yek?)



07 July 2008

Poor Her

I was on duty last Friday. I had a late dinner at the coffee house.

There was this one young girl served me with drinks & food and clearing my plates from time to time. I did not recognize her – maybe a new staff. Didn’t even bother to ask for her name or looked at her name tag. Since there were not many guests left in the coffee house, she stationed herself near my table only.

The next morning, a staff personal file was sent to my office. It was reported that the staff had an accident.

It was the very same girl.

She was on her way back from work when the hit & run incident took place. She died on the spot!

Poor girl. She is only 19 years old.

[Al-Fatihah]

And that bloody driver who knocked her and run – S.T.O.P, is the least you can do la idiot!

01 July 2008

Macam Artis ker youuuu....?


Few days ago, I had a conversation with a new staff while waiting for her boss.
.
Dia : Macam biasa tengok jer Ms. Nomi ni. Mungkin kita satu kolej dulu tak?
.
Aku : Tak mungkin lah. Umur aku ngan nko jauh beza. I'm 30 something already.
.
Dia : Hah? La.. ingat kan 20s lagi.
.
(Aku sengih je la... harap-harap budak ni ikhlas la kan... Tiba-tiba ada geng dia menyampuk).
.
Geng Dia : Nko tak perasan ke, muka Ms. Nomi macam penyanyi Zur Eda?
.
Dia : A'ha..... patut la macam pernah tengok. Hehehehe...

(Kurang asam punya budak! Sama ke cam minah baju putih ni?)
.

Picture taken from here

Sib baik petang tu masa lepas aku punch-out, another budak-baru tegur.

Budak-Baru : Tunggu sapa Ms. Nomi?

Aku : Tunggu husband.

Budak-baru : Husband? La... Ms. Nomi ni dah kahwin rupanya.

Aku : Dah ada anak pun dik oiii....

Budak-baru : Ishk... tapi you nampak cam orang belum kahwin yek? Muda jer...

Yeeee... haaaaa.....!!!

(Eh..? Orang belum kahwin nampak lebih muda yek?)

24 June 2008

This Supposed to be Posted on 22 June 2008, so that I can sing.....

HAPPY BIRTHDAY to BLOG….
HAPPY BIRTHDAY to BLOG…
HAPPY BIRTHDAY to my BLOG….
HAPPY BIRTHDAY to Youuuuuuu…..!!!

How I started to blog?

About one year ago, on a very clumsy and moody Saturday morning, both Che Man & I woke up very late. We only slept for 2.5 hours the night before due to Aiman cyring and all. On the way (rushing) to send Aiman to MIL, I realized that we have forgotten to bring Aiman’s pacifier. I asked Che Man to turn back but he keep driving ahead (he knows, no way Aiman will sleep without his pacifier). So, when we left my MIL’s place, I was about to cry already. I felt terrible and fail as a mother! Can’t imagine how my baby will cope without his punting?

Still rushing to work, I tried to talk to Che Man about taking Aiman to child specialist coz his groin swelling – only to hear he said it is not necessary. So I came to work feeling like a looser – an angry looser!

As soon as I entered the office, I created a blog – hence this serabut post.

In here, I write in broken English + broken Malay = Rojak. Really. I can’t help it. It just me. I don’t appreciate people comments on the language or my tatabahasa. TQVM.

I don’t update my blog everyday. Really ikut mood. If I managed to post 3 entries per week, I feel good already.

Most of my entries revolve around my son. (Looking back at my previous entries, I really feel amazed on how my son has changed and growing. Looking at his photos I’ve posted, just make me smile). Other entries are just my random thoughts and daily happenings and not-so-happening thingy.

Very seldom I mentioned anything that happening at work or about other people around me. That is because I am a bit penakut to write about work in details and kisah other people coz I try my best not to offend anyone - who knows he / she might read? There are times when I feel bad after I posted entries containing some names atau isu seperti 'membuka pekung di dada'. I have removed an entry after I found out that my dad have internet access at home! (tau pulak kau takut Nomi oiii!). I’ve tried my best to do tags and I am sorry to those whose tags were never answered by me. Adakala terlepas pandang, ada kala tak sempat, ada kala tak reti nak buat, ada kala malas bangat.

Walaupun blog menjadi tempat aku mencurahkan perasaan, tapi ianya tak pernah dapat dilalkukan sepenuhnya. Lebih-lebih lagi kalau ia melibatkan hal-hal dalam rumah tangga dan keluarga. Ada masanya cuma ditulis sipi-sipi saje demi menjaga maruah diri / suami / orang2 lain. Lebih-lebih lagi laki aku pun baca blog ni. Nak buat camna kan... setiap perkara ada limitation nya.

Through blogging, bukan saje terjumpa balik kawan-kawan lama, malah sudah tau banyak cerita pasal mereka (dan kawan-kawan / family / sedara-mara / teman kerja, etc. mereka). I ‘meet’ many interesting new people and read interesting stories. In short, yang baik jadi teladan, yang buruk jadi sempadan.

I have added more links (often-click blogs) here. Before this, I clicked on them from other blogs first, but why do that when you read them like everyday kan? So people who under 'I Like' here (mostly added without asking your permission first), please let me know if I should remove you for whatever reason(s). Or you may want to private-kan your blog heh?

Who read my blog anyway? Actually, yang aku kenal, boleh la dibilang ngan jari. But judging by sitemeter report, kira boleh tahan la for a new blogger yang sangat tak glemer with boring lifestyle cam aku ni. Thank you guys.
.

I plan to bind the hardcopy of my entries simply for my safekeeping. I am like that – mesti mau hardcopy punya. So far it is just black and white. Hopefully next time I can print kaler. Anyway, should I start the page with the first entry or the latest one?
.
Eh? Kronik giler rupanya aku ni! muahahahaha

20 June 2008

Got This Through E-mail from a Dear Friend of Mine

Thanks Hire.


The Paradox Of Our Time By Dr. Bob Moorehead 12/06/08 "ICH"
.
The paradox of our time in history is that we have taller buildings, but shorter tempers; wider freeways, but narrower viewpoints; we spend more, but have less; we buy more, but enjoy it less.
.
We have bigger houses and smaller families; more conveniences, but less time; we have more degrees, but less sense; more knowledge, but less judgment; more experts, but more problems; more medicine, but less wellness.
.
We drink too much, smoke too much, spend too recklessly, laugh too little, drive too fast, get angry too quickly, stay up too late, get up too tired, read too seldom, watch TV too much, and pray too seldom.
.
We have multiplied our possessions, but reduced our values. We talk too much, love too seldom, and hate too often. We've learned how to make a living, but not a life; we've added years to life, not life to years.
.
We've been all the way to the moon and back, but have trouble crossing the street to meet the new neighbor. We've conquered outer space, but not inner space; we've done larger things, but not better things. We've cleaned up the air, but polluted the soul; we've split the atom, but not our prejudice.
.
We write more, but learn less; we plan more, but accomplish less. We've learned to rush, but not to wait; we have higher incomes, but lower morals; we have more food, but less appeasement; we build more computers to hold more information to produce more copies than ever, but have less communication; we've become long on quantity, but short on quality.
.
These are the times of fast foods and slow digestion; tall men, and short character; steep profits, and shallow relationships. These are the times of world peace, but domestic warfare; more leisure, but less fun; more kinds of food, but less nutrition.
.
These are days of two incomes, but more divorce; of fancier houses, but broken homes. These are days of quick trips, disposable diapers, throw away morality, one-night stands, overweight bodies, and pills that do everything from cheer to quiet to kill.
.
It is a time when there is much in the show window and nothing in the stockroom; a time when technology has brought this letter to you, and a time when you can choose either to make a difference, or to just hit "Skip Ahead"
.
... By Dr. Bob Moorehead
Your Personality is Very Rare (ESTP)

Your personality type is dominant, driven, poised, and self-aware. Only about 5% of all people have your personality, including 3% of all women and 6% of all men You are Extroverted, Sensing, Thinking, and Perceiving.